• Richard

  Inspirerend, zoveel nieuwsgierigheid. Dank voor het leuke artikel!

 • Ik begrijp nu meer van het werk en leven van mijn grootvader, daarvoor dank.

 • Jacob Siemons

  Ik ben Hugenholtz’ “Getij van vrijheid” aan het lezen (ondertitel: Een wijsgerige grondslag voor een humanistische levensbeschouwing). Inderdaad ooit ergens in een antiquariaat gevonden. Buitengewone literatuur die mij nieuwsgierig heeft gemaakt naar deze auteur.

 • Marina Alexandra Hugenholtz

  Geachte Mw Bloem
  Bij het zomaar googelen van mijn vaders naam stuit ik op uw verhaal. Wat leuk dat u hem weer een beetje “afstoft”; ik denk dat hij dat heel plezierig gevonden zou hebben!
  Ik ben zijn 1ste dochter uit zijn 3de huwelijk en heb mijn vader van al zijn 8 kinderen het langst en van dichtbij, tot zijn dood, meegemaakt.
  Ik vind het leuk en ook wel nodig een paar aanvullingen te geven;
  naast zijn proefschrift Tijd en Tijdsvormen heeft mijn vader nog 3 boeken geschreven: Tijd en Creativiteit (1959, 2de druk 1972), Van Tijdelijke Makelij (1978) en Getij van de Vrijheid (1986).
  Ik heb geen idee of ze nog te krijgen zijn, ze staan bij mij in de boekenkast.
  Hij heeft die boeken door de jaren heen met veel enthousiasme geschreven, naast zijn werk als psychiater.
  Zo lang ik mij kan herinneren heeft hij praktijk aan huis gehad; ik was te jong ( uit 1953) om de precieze details van zijn , niet benoeming te weten maar ik herinner mij zijn frustratie en teleurstelling, maar vooral zijn woede nog heel goed; hij was er ook niet de man naar dat stilletjes te verwerken. ( de op zijn zachtst gezegd bedenkelijke rol die Biemond heeft gespeeld, hoor ik nu voor het eerst!)
  Wat ik in uw verhaal mis – en ik wil het graag genoemd zien omdat het voor hem heel belangrijk is geweest- is zijn werk voor de Stichting 40-45; hij was vanaf de oprichting als medisch directeur betrokken en heeft zich jarenlang ingezet voor het zgn buitengewoon pensioen; het pensioen voor de kampslachtoffers en oud verzet-strijders die met het verstrijken van de tijd hun verdedigingsmechanisme kwijtraakten en achtervolgd door hun herinneringen niet meer konden werken; het KZ syndroom als ziektebeeld moest toen nog erkenning krijgen en daar heeft hij voor gevochten! Een prachtig artikel in het Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid van zijn hand heette dan ook : ” de Onvoltooid Verleden Tijd” .
  Voor dit werk is hij ook 2 x onderscheiden, Ridder en Officier en dat heeft hem wel de erkenning gegeven die de universiteit hem toentertijd niet gaf.
  Overigens is hij altijd, in elk geval toen de storm geluwd was-ook als buitengewoon lector- met veel plezier en verve colleges blijven geven; hij vond lesgeven belangrijk en leuk om te doen. En hij was een uitstekend en bevlogen docent!

  Dit wilde ik u even laten weten!

  met vriendelijke groet
  Marina Hugenholtz

 • Thank you for this article. My father, Ernest George Storm van Leeuwen was a 1st cousin of Paul Theordor. We are a branch of the family that remained in the United States after FWN Hugenholtz started the “Dutch Unitarian” church in Grand Rapids. I am on my way to the Netherlands and am looking up more of my genealogy. The Hugenholtz family is a very interesting study. I am happy to know more about Paul Theodore!